Tandblegning

Tandblegning af misfarvede tænder

Tandblegning hos Tandlægehuset Faaborg

En tandblegning kan ofte hjælpe på misfarvede tænder. Men man skal passe på og ikke overdrive, for hver gang opløses lidt af tandemaljen – og den gendannes ikke.

I Tandlægehuset Faaborg hjælper vi dig med en kontrolleret og effektiv tandblegning, som skåner emaljen mest muligt.

Kaffe, te, rødvin og cigaretter er nogle af de største syndere, når det gælder misfarvning af tænder. Misfarvning kan også ske, hvis emaljen ætses væk på grund af et stort forbrug af læskedrikke eller frugt. Tænder kan ligeledes se misfarvede ud, hvis de har store gamle fyldninger eller er snavsede.

Men tændernes farve kan også ændres som en naturlig del af det at blive ældre. Ofte kan en tandblegning hjælpe. Det aktive stof i tandblegemidler er brintoverilte. Det trænger ind i tanden og kan fjerne eventuelle farvestoffer, der er trængt ind. Det er imidlertid vanskeligt at forudsige, hvor godt en blegning vil virke, og man skal bestemt ikke regne med altid at få det helt store tandpastasmil bagefter.

Desværre opløses der ganske lidt af tandens emalje, hver gang der bleges, og behandlingen må derfor ikke gentages for ofte. Opløst emalje gendannes ikke ligesom håret på hovedet, der blot vokser ud igen, hvis det bliver ødelagt af blegning. Man skal passe rigtig godt på sin tandemalje, og det er vigtigt, at en tandlæge vurderer, om en blegning er mulig – altså om misfarvningen skyldes, at der er trængt farvestoffer ind, og om emaljen kan tåle behandlingen.

Mange får lidt ondt i tænderne, mens der bleges, og det kan specielt være slemt, hvis man i forvejen har følsomme tandhalse. Det kan være nødvendigt at stoppe behandlingen eller holde en pause undervejs. Heldigvis holder isningerne som regel op efter et par dage.
Efter en blegning vil tænderne i de første dage være mere modtagelige for nye farvestoffer.

Holdbarheden af en blegning afhænger af, hvor mange farvestoffer tænderne udsættes for. En genblegning kan blive aktuel efter 2-3 år.